ИСТОРИЯ

ИСТОРИЯ НА ЕПЦ – СЛИВЕН

Един от първите плодове на петдесятното движение в България е ЕПЦ – Сливен. Създаването й датира от 1920 г. и е резултат от мисионерската дейност на Воронаев, Колтович и Дионисий Заплишний. Те са християни от руски произход, живеещи в САЩ, където приемат истината за пълното благовестие и кръщението в Святия Дух. През 1920г. на път за Съветска Русия с мисионерска цел им се налага престой в Цариград поради неуредени визи. Използвайки времето на престоя, групата решава да посети град Бургас,откъдето е съпругата на Дионисий Заплишний - Олга. Там посещават местната Евангелска църква, където проповядват и свидетелстват за кръщението в Святия Дух. След това посещават градовете Сливен и Варна.

П-р Д. Заплишний със съпругата си и семейството на Агоп Куриян

Една част от евангелското общество в Сливен приема благовестието. Те остават след богослуженията и се молят за кръщение в Святия Дух. Това са семействата на 

Агоп Куриян, Иван и Съба - Долапчиеви, Пенка Долапчиева, Димитър Кебеджиев, Трендафила Стефанова, Петко и Велика - Динчеви и др. В дома на Агоп Куриян се провеждат специални молитвени събрания за кръщение в Святия Дух. Първа получава духовно кръщение Трендафила Стефанова, след това Агоп Куриян, Димитър Кебеджиев, Пенка Манолова. Така бива поставено началото на ЕПЦ.

Първият ръководител, основател и пастор на Евангелска петдесятна църква в Сливен е Агоп Куриян. Той е и първият ръкоположен петдесятен пастор в България, изиграл в последствие важна роля в мисионерското служение и основаването на много нови петдесятни общества в различни краища на страната.


ИСТОРИЯ НА ЦЪРКВАТА

Ако трябва да я представим с една дума, тя е „борба“ - борба за устояване на вярата.

В началото това е устояване срещу съпротивата на оная част от евангелското общество, която не приема благовестието за кръщението в Святия Дух и започва да създава трудности. В последствие църквата се изправя срещу липсата на материална база - молитвен дом, средства...

Особен период в живота на църквата е периодът от 09.09.1944г. до 10.11.1989г. - времето на комунизма. Време,белязано с войнстващ атеизъм, дискриминация на вярващите, неразрешаване строеж на молитвени домове, стремеж църквата да бъде заличена - да си отмре по естествен път. Но това не се случва, защото тя не е човешко дело. Във всичките тези години верни хора пастируват над църквата.

 п-р АГОП ОВАНЕС КУРИЯН.

Роден на 22.12.1881г. В град Одрин - днешна Турция. Началното си образование получава в „Роберт колеж„ - Цариград. Произхожда от евангелско семейство. В колежа се запознава с бъдещата си съпруга Аршалуиз. Трудното материално положение става причина да не довърши образованието си и да започне работа. Работи на много места ,включително и в печатницата на Хачик Метеосян, където е отпечатана първата българска Библия. Става свидетел на много политически събития и преврати, разтърсили старата турска империя. Свидетел е и на кървавите турски кланета, но Бог опазва живота му. Като специалист в монтажа на модерната английска техника, той бива изпратен да монтира нови текстилни машини в България. Така влиза във връзка с индустриалната фабрика на „Георги Стефанов и синове“ в град Сливен. По-късно е поканен от тях да стане технически ръководител и той се съгласява. Напуска Турция и се установява да живее и работи в град Сливен. В България пристига заедно със съпругата си Аршалуиз и двете си дъщери Хермине - 1911г. и Мадлен – 1914г. В Сливен Бог го благославя и с трима сина: Едуард – 1913г., Хенри – 1919г. и Ховханес - 1922г. Така седемчленното семейство остава да живее в град Сливен. Тук Агоп Куриян и съпругата му се свързват с евангелското общество и стават дейни членове на Съборната евангелска църква. Въпреки активната си дейност в църквата, истинското обръщение, покаяние и новорождение, Агоп Куриян преживява през 1920г., с приемането на петдесятното благовестие чрез Воронаев и Колтович. Получава водно и духовно кръщение и заедно със съпругата си се предават в служение на Бога. Така той става основател на Сливенската петдесятна църква , за която отваря дома си. През 1928 г., като негов помощник идва Тодор Годжаров, а след това тук правят своите първи стъпки в служение бъдещите пастири Иван Стойчев ,Борис Кузманов, Йосиф Кокончев; библейските работнички Донка Кинарева, Мара Иванова, Хермине Куриян и др. Като пастор Агоп Куриян служи в Сливен до 1938г. След това остава като стар почетен пастор. При назначаването на млади редовни пастири, Агоп Куриян се интересува живо от делото Божие и е в помощ на Божиите работници със съветите си. Завършва живота си на 93 години, през 1974г., след продължително боледуване.

 п-р ЙОСИФ ГЕОРГИЕВ КОКОНЧЕВ

Роден е на 12.10.1909г. в Енидже – Вардар - гръцка Македония. Баща му Георги Кокончев е тенекеджия и същевременно е ръководител на местната презвитерянска църква. Семейството е принудено да емигрира в България и се заселва в град Бургас. Тук Йосиф Кокончев се запознава с Тодор Годжаров, Иван Стойчев и Дико Димитров, които му благовестват. Приема Христос ,като Спасител в църквата в град Бургас. По-късно се премества в Сливен, където работи, като обущар и помощник на брат Агоп Куриян в благовестието. През 1936г. Постъпва в библейския институт в Данциг, който завършва през 1938 год. и започва служение в Сливен, като пастор. Тук той се оженва за Хермине Куриян. В сливенската църква служи до 1947г. След това ръководи църквите в Стара Загора, а после във Варна, където живее до края на живота си. И в напреднала възраст, той продължава да служи, като превежда материали от гръцки и английски; съставя конспекти за проповеди; пише статии в християнски вестници и списания. На 16.08.1999 год. Йосиф Кокончев свършва своя земен път - на 90 години. Съпругата му и помощник в духовната работа – Хермине Агоп Кокончева е дъщеря на Агоп Куриян. Родена е в Цариград през 1911г. От малка е възпитана в истините на петдесятното движение. Включва се в служение, като разнася брошури, обикаля по новообразувани петдесятни общества с подвижен малък орган. Работи с младежите и децата, пръв диригент е на хор в Сливенската църква. Завършва библейски институт в Данциг, след което се омъжва за Йосиф Кокончев . В пастирско служение е заедно със своя съпруг. Завършва живота си на 24.12.1995 год.

 п-р ИВАН СТОЙЧЕВ.

Той предава сърцето си на Бога през 1927 година, точно на Рождество Христово в петдесятната църква в град Бургас. Топлотата и любовта на това общество го привлича и се включва в активно служение. През 1931г. е изпратен в евангелското богословско училище в град Данциг. През 1932г. се завръща в България и започва активна духовна дейност в Бургаски район. От февруари 1933г. е изпратен в Сливен , като помощник на Агоп Куриян. Често Куриян поема всички служби, а Стойчев излиза за благовестие по селата Раково, Жеравна, Градец, Стралджа, Медвен, Пъдарево, Мокрен, Грозден, Маленово, Зимница, Чинтулово, Гавраилово, Твърдица, Гълъбинци, Бояджик, Тополчане и др. Работи успешно и сред малцинството. Ръкоположен е за пастир в град Пловдив през 1933г., а служи като такъв в град Ямбол от 1935г. Там се оженва и за Еленка, която му помага в служението до края на живота си. От Ямбол е преместен като пастир в Стара Загора, а от 1947г. идва да служи отново в Сливен, но вече като пастир. Плодотворна е дейността му в Сливен. Това не се харесва на властта, която е зле настроена срещу него и семейството му. Принуден е да напусне Сливен и се премества в Асеновград. Тук отново е преследван от властта, която отказва назначението му и той е принуден да се прибере в Бургас.

П-р ТОДОР ЕНЧЕВ ТОДОРОВ

Роден е на 25.09.1917г. в с. Димитриево, Хасковска област. Израства в гара Михайлово, където получава първоначалното си образование. Обръща се към Бога през 1928г., на 11 годишна възраст. Започват тежки гонения от страна на баща му. Понася заплахи, побои, изпъждан от дома, но той устоява. През 1934г. постъпва в евангелската семинария в град Самоков, а през 1936г. продължава духовното си образование в евангелската семинария в Данциг. През 1942 г. сключва брак със Стела Сивова от Сливен, където се премества да живее. Ръкоположен е за пастир през 1947г. на събора в с. Крумово градище. Известно време е ръководител на църквата в с. Стралджа, а след това е помощник на пастир Едуард Куриян в град Бургас. Получава назначение за пастир в гр. Шумен, но то бива отменено и от 27.01.1957г. поема ръководството на ЕПЦ-Сливен, където работи до пенсионирането си - 1979 година. Пенсионирането му не е пречка за духовното му служение. Той продължава да благовества до дълбока старост. Умира на 24.10.2011 год. - на 94 години. Неговата съпруга, Стела Енчева, е родена на 7.11.1924г. Също е повярвала на 11 годишна възраст. Претърпява, заедно с майка си, много гонения от втория си баща, заради вярата си в Бога. На 19 години загубва майка си. След завършване на гимназия се омъжва за Тодор Енчев. Тя е помощник на съпруга си в духовната работа. Нейната дейност продължава и до днес.

П-р ТАНЬО ТЕНЕВ ТАНЕВ

Роден в с. Козаре – Бургаско през месец февруари на 1932г. Още от 14 годишна възраст посещава новообразуваната петдесятна църква в селото заедно с майка си. Оженва се за Веска от с. Пъдарево, която също е християнка. Семейството се установява в гр. Сливен, където им се раждат син и дъщеря. През 1975г. е натоварен от ръководството на СЕПЦ да се грижи за църквата в гр. Айтос. От 1977г. е назначен за помощник на Тодор Енчев в гр.Сливен, а от 1979г., след пенсионирането на Енчев- за пастир на Сливенската църква. Още в началото на служението на Таньо Танев църквата закупува имот и се премества в собствена сграда на ул. „Джерджински“ 56. Активният живот на църквата не се нрави на властите и църковният имот е отчужден. Общината решава Петдесятната църква и Съборната църква да се съберат в помещението на Съборната църква. Това не е за първи път. Но властите намират начин да създадат недоразумения между ръководствата на двете църкви, следствие на което Таньо Танев е снет от длъжност. Годината е 1983. След няколко години е официално реабилитиран и поема евангелското служение.

П-р АЛЕКСАНДЪР НАЙДЕНОВ

Роден е на 9.07.1953г. Получава водно и духовно кръщение през 1972 г. Сключва брак с Генка Арнаудова - дъщеря на пастира на Ямболската църква, Георги Арнаудов, при когото през 1979г. е назначен за помощник. През 1981г. е ръкоположен за пастир и назначен за ръководител на църквата в Нова Загора. След отстраняването на Таньо Танев е преместен в град Сливен, където има добри духовни резултати. През 1991г. напуска Сливен, Бог го призовава във Враца, където предприема нова работа в един труден район. Неговата съпруга е неотлъчно до него в духовната работа.

П-р АТАНАС МИТЕВ ВЪЛКАНОВ 

Роден е на 10.11.1947 година, в с.Крумово градище, в семейството на посветени християни, Марийка и Митьо Вълканови.

Ранното си детство прекарва в родното си село, където живее цялото семейство и активно участва в живота на местната църква. По-късно семейството се премества да живее в Сливен и през 1962 година стават членове на ЕПЦ-Сливен. Атанас Вълканов завършва средното си образование в града, а висшето в град София, специалност хидроинженер. През 1973г. сключва брак с Диана Иванова Манева, дъщеря също на посветени християни. Бог ги благославя с две дъщери и един син. Духовното израстване на п-р Вълканов става в ЕПЦ-Сливен. През 1977 г. той получава Духовно кръщение. По времето на п-р Таньо Танев е секретар на църквата. През 1983г. е ръкоположен за дякон. А през 1991г., след като п-р Найденов напуска ЕПЦ-Сливен, Атанас Вълканов застава, като ръководител на Сливенската църква. На неговите плещи ляга и товара за построяването на Молитвен дом. През 1993г. се закупува имота, през 1997г. започва строежът на църковната сграда, на 24.12.1999г. се провежда първото богослужение, а на 29.04.2001 се извършва освещаване на новия молитвен дом на ЕПЦ-Сливен. А една седмица по-рано, на 22.04.2001г. Атанас Вълканов е ръкоположен и за пастир. На църквата той служи в продължение на 20 години. От 2011г. излиза в пенсия.